L’home de la maleta, de Ramon Solsona

Títol: L’home de la maleta
Autor: Ramon Solsona
Editorial: Proa
Col·lecció: A tot vent
Pàgines: 296
ISBN: 978-84-7588-220-8
Preu: 20 €

He llegit l’últim llibre d’en Ramon Solsona i us n’he fet la ressenya.

Venerando Mallons Cachaldora és el nom quasi impossible de l’Home de la Maleta, que és el protagonista principal d’aquest llibre.

Venerando Mallons és nascut en plena postguerra, trobat al carrer i sense pares coneguts, per la qual cosa és considerat un bord per les autoritats del moment i ingressat a la barcelonina Casa de la Caritat, que en aquells moments feia les funcions de llar per a infants sense pares.

Amb en Venerando i la seva inseparable maleta anirem a casa de les seves tres filles, amb qui es reparteix l’import que treu de la venda del pis on vivia sol, a canvi de viure un mes a casa de cada una d’elles.

D’aquesta manera coneixerem tres formes distintes de viure i diversos tipus de família.

També coneixerem com es vivia en l’esmentada Casa de la Caritat en aquells temps foscos i grisos que van seguir a la guerra civil espanyola i coneixerem un dels casos d’abús de poder que es produïen arran de l’acolliment per una família d’un dels infants, sense pares coneguts, que hi havia en aquell tipus de centres.

Ramon Solsona és un gran dominador de la llengua catalana. Per a comprovar-ho, només cal escoltar les seves participacions diàries en l’espai La Paraula del Dia, al programa El Món a RAC1 que presenta en Jordi Basté.

Per això mateix sorprèn que el llibre estigui escrit en un llenguatge no-normatiu, és as dir, que hi trobarem una gran quantitat de buenos, allavorens, antes, pues, etc.

Sé que en Ramon Solsona, va explicar-ne els motius en un dels seus espais a RAC1, però aquell dia no vaig poder escoltar-lo.

Es tracta d’un llibre divertit i fàcil de llegir que per les explicacions, en primera persona d’en Venerando Mallons Cachaldora, ens permet comparar les formes de vida posteriors a la guerra i les més actuals.

Share

Un pensament a “L’home de la maleta, de Ramon Solsona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.