Títol: L’arqueòleg
Autor: Martí Gironell
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica [Núm 864 ]
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-6641-311-4
PVP: 21.50€
L’arqueòleg. De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni és la història del monjo Bonaventura Ubach. L’any 1910 aquest arqueòleg i monjo català va emprendre un viatge des de Montserrat fins a Terra Santa a la recerca de peces històriques per fundar el Museu d’Orient Bíblic de Montserrat. A més, Ubach volia conèixer els indrets reals dels passatges Bíblics amb la intenció d’il·lustrar una edició catalana de la Bíblia.
L’arqueòleg és una lectura planera, molt recomanable. De cop i volta, et veus submergit en el llibre, al costat del pare Ubach, el qual voldries acompanyar en la seva particular i intrigant travessia pel desert. El viatge esdevindrà una autèntica odissea, plena d’entrebancs i perills…
Hi ha llibres amb història, amb substància; d’altres, en canvi, que et deixen indiferent. Aquest és dels del primer grup. La idea de Gironell va sorgir a partir d’un reportatge que l’autor va llegir a la premsa catalana sobre la restauració de la mòmia egípcia que hi ha al museu de Montserrat. Arrel d’aquest reportatge va descobrir, a poc a poc i amb paciència, la història de Bonaventura Ubach, una història de recerca i coneixement. Una història oculta com la de molts altres personatges anònims que ha valgut la pena desempolsar.
Martí Gironell és escriptor i periodista. Actualment col·labora en el programa Els matins de TV3. El Pont dels Jueus, el seu debut novel·lístic, és l’èxit més recent de la novel·la històrica catalana. La seva segona novel·la, La Venjança del Bandoler, va rebre el Premi Nèstor Lujan de novel·la històrica.
Després de veure l’historial de Gironell i de viure de primera mà les aventures del monjo Ubach, caldrà doncs donar-li un vot de confiança a aquest novell escriptor que va donant forma i veu a la història catalana.
Jo no sóc gaire objectiva amb aquest llibre, el Martí em té mig guanyada abans de començar-lo a llegir, perquè Montserrat és un lloc especial, que forma part de la meva vida, un lloc que respecto i estimo, així que quan el Martí em parla del pare Ubach i de la seva novel·la ja em té molt animada. Però tan el personatge com la manera com el Martí explica les coses, fan que el llibre sigui de lectura mooolt recomanada. Àgil i basat amb en les experiències del que ja anomen Indiana Jones català, és el llibre d’aquest Nadal!
Soc el tio de la Montse des de l’ipad (quina coca els accents) i us prometo que el llibre sera ben rebut. Tinc el costum de llegir entre mandarina i mandarina i les dono tota la rao a la Marta i la comunicadora: es bonissim!
Per cert, sigueu moderats amb els cops!