Des que era petita que he sentit una especial predilecció per la Vall de Núria i llegir La filla de la neu… uf! Com us podria dir? Ha estat un plaer deliciós i una lectura fantàstica.
Tot comença amb l’arribada a la vall del jove Marçal. Al principi costa una mica ubicar què fa allà aquest home, però mica en mica tot es va posant al seu lloc, sense presses, de forma ordenada i entenedora. En Marçal està escrivint la història d’amor i de gran sacrifici que van fer els seus avis els anys 30 del sègle passat.
L’Enric és enginyer auxiliar del cremallera de Núria. És un home jove, competent, estricte i alhora comprensiu. És un home capaç de fer bregar de forma disciplinada i sense massa aldarulls els més de mil treballadors que van ser necessaris per dur terme una obra grandiosa com va ser el cremallera de Núria.
La Joana és cambrera al hotel on van a dinar els directius de l’obra. També, de tant en tant, apareixen les dones i els fills malcriats d’aquests, però la Joana té un caràcter, una energia i una manera de fer les coses única!! És una dona fora de sèrie i sap fer-se respectar. Allà tot són homes, alguns d’ells amb un sentit del respecte i les bones maneres diguem-ne que una mica deteriorat, però la Joana no necessita ningú per fer anar a tothom més dret que un ciri! I que quedi clar que de pretendents en té a cabassos!
És una dona avançada al seu temps, que aconsegueix calçar-se uns esquís i lliscar per la muntanya com una campiona. Tan gran es la seva destresa esquiant que li proposen fer de monitora de la mainada dels directius que vindrà amb les tòtiles de les seves mares de cara a Nadal.
La Joana i l’Enric són els avis del Marçal i ell està escrivint la seva increïble història.
La Núria Esponellà ens explica de la mà dels records d’aquests deliciosos personatges, quines van ser les dificultats en què es van trobar. Estem parlant de l’obra d’ enginyeria amb més metres d’altitud de tota la península ibèrica. S’havien de salvar els desnivells, s’havia de dinamitar la roca, saber quina era la càrrega correcta i precisa d’explosiu per cada tram… També s’ havien de vigilar els pispes -que n’hi havia igual que ara- i els aprofitats que per treure pasta no filaven prim a l’hora de falsejar albarans de compra de material, i que els importava un rave la vida dels seus companys de feina. Amb explosius millor no jugar, oi?
Això i moltes altres coses que no us desvetllaré son els tresors que s’amaguen dins d’ una novel·la que estic convençuda que recomanareu als vostres amics.
Aquí teniu els primers capítols en pdf.
Títol: La filla de la neu
Autor: Núria Esponellà
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 272
ISBN: 978-84-664-2040-2
Preu: 20,50€
Pag 224: diari 28/Oct/ 1941 : ” Em venen al cap tot de pensaments que no voldria: la paràlisi de l’Enric, LA MORT DEL MEU PARE, la criatura que encare no ha vingut………”
Pag. 251 : diari 14/ Oct / 1955 : ” Aquest any és un any trist per mi, el mes de gener VAN MORIR ELS MEUS PARES en un accident de cotxe……..”.
Per mi, hi ha alguna cosa que no acaba de lligar.
Vaig llegir el llibre, just quan va sortir ( comprat a la llibreria a on s’hi va fer la presentació ). Tinc aquestes notes, escrites des de aleshores, esperant aconseguir el correu electrònic de l’autora . com que a dia d’avui encare no l’he aconseguit, m’he decidit per escriure aquest comentari.
Per altra part , he de dir, que el llibre em va apassionar. L’he regalat a varies persones i l’he recomanat sempre que ha vingut a to.
.
Bon dia Rosa,
Aquesta autora es força accessible. Només cal que contactis amb ella a la seva web http://www.nuriaesponella.com o via Twitter a https://twitter.com/esponella